Lichaam en
geest in balans

Osteopathie

Je lichaam vormt een functionele eenheid

Osteopathie is een behandelvorm waarbij met manuele technieken klachten worden verholpen door de natuurlijke lichaamsfuncties en het evenwicht in het menselijk lichaam te herstellen. Hierin vormt het lichaam een functionele eenheid, waarbij problemen in één deel van het lichaam het totale lichaam als geheel beïnvloeden.

Verschillende opbouwprocessen en regelmechanismen in het lichaam hebben als doel om de gezondheid te handhaven en waar nodig te herstellen. De osteopaat probeert deze processen te stimuleren door het lichaam weer in beweging te brengen door de vastzittende weefsels die de klachten veroorzaken te ontspannen, versoepelen en los te maken. Op deze manier wordt een optimale doorbloeding en zenuwfunctie gewaarborgd.

 

Concreet wordt het evenwicht in het menselijk lichaam gehandhaafd door drie verschillende systemen.

3 pijlers van Ostio Osteopathie

Het pariëtale systeem

Het pariëtale systeem of het bewegingsapparaat is het systeem waarmee we ons voortbewegen en waar vooral bewuste bewegingen plaatsvinden.

Het wordt gevormd door botten, spieren, pezen, ligamenten, gewrichten en wervels.

Wanneer het pariëtale systeem ergens blokkeert, is dit duidelijk zichtbaar. Bijvoorbeeld wanneer je je hoofd niet meer volledig naar één kant kan draaien.

Het viscerale systeem

Het viscerale systeem of het orgaansysteem bestaat uit de organen en hun omhullende vliezen, bloedvaten, lymfevaten en zenuwen.

Binnen dit systeem vinden veel kleinere, onbewuste bewegingen plaats, zoals de ademhaling of de peristaltiek (samentrekkende beweging om het voedsel verder te verplaatsen) ter hoogte van de darmen.

Een bewegingsverlies van een orgaan leidt niet alleen tot het slecht functioneren van het orgaan zelf, maar kan ook het pariëtale systeem beïnvloeden. Ademhaling en voeding spelen hierin een belangrijke rol.

De osteopaat gaat op zoek naar verklevingen en spanningen in de ophanging- en aanhechtingsstructuren tussen de organen en tracht deze te ontspannen en beweeglijker te maken.

Het cranio-sacrale systeem

Het cranio-sacrale systeem is het meest verfijnde bewegingssysteem in het lichaam en omvat de schedel, het bekken, de wervelkolom met daarin het hersenvocht, de hersenvliezen en het centrale zenuwstelsel.

De schedel bestaat uit ongeveer twintig verschillende botstukken die worden verbonden door schedelnaden, vergelijkbaar met een puzzel. Ze verlenen de schedel een zekere flexibiliteit of “beweeglijkheid”.

De osteopaat is opgeleid om te voelen of de beweeglijkheid hier goed verloopt en eventueel te corrigeren indien nodig.

Optimaliseer het zelf-genezend vermogen

Deze drie systemen zijn met elkaar verbonden, werken continue samen en beïnvloeden elkaar voortdurend.

Als osteopaat gaan wij dus proberen om zowel in het pariëtale-, viscerale- en cranio-sacrale systeem de oorzaak van je klachten op te sporen en vervolgens te behandelen.

Op deze manier wordt het zelf-genezend vermogen van je lichaam gestimuleerd.

Dry needling

Mobiliteit en functie

Dry needling is een therapeutische techniek waarbij naalden in triggerpoints worden gebruikt om spierspanning en pijn te verminderen.

Het helpt bij het loslaten van gespannen spieren, verbetert de doorbloeding en bevordert de genezing. Door de gerichte aanpak van triggerpoints kunnen klachten zoals spierpijn, stijfheid en bewegingsbeperkingen effectief worden verminderd.

Dry needling wordt vaak gebruikt als onderdeel van een bredere behandeling en kan gunstige resultaten opleveren bij musculoskeletale aandoeningen en pijnlijke spiergerelateerde problemen.

Effectieve Osteopathiebehandelingen voor

Maak nu een afspraak